2018 yılında eğitimde hangi değişikler oldu?

0

2018 yılında eğitimde hangi değişiklikler oldu? 2018 yılında eğitimde köklü değişiklikler yaşandı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın yerine Prof. Dr. Ziya Selçuk geldi. Eğitime eğitim kökenli ve sorunları da bilen bir bakanın gelmesi hem veli hem de eğitimciler tarafından olumlu karşılandı.

Ancak 2018 yılında en önemli tartışma konusu yine sınavlar oldu. Hem üniversite hem lise sınavları değişti. Bu değişiklik 3.5 milyon öğrenci ile ailesini yakından ilgilendirdi. pervinkaplan.com 2018 yılında yaşanan değişiklikleri yazdı. Buna göre yıl içinde en çok tartışma Liseye Geçiş Sistemi’nde (LGS) yaşandı. Bu sistemin sınavı bir yana yerleştirme sistemi öğrencileri mağdur etti.

2018 YILINDA EĞİTİMDE HANGİ DEĞİŞİKLİKLER OLDU?

Yılın hem siyasileri hem de kamuoyunda tartışma yaratan bir başka gelişme ise Öğrenci Andı oldu. Öğrenci Andı’nın kaldırılmasıyla ilgili yönetmelik değişikliğini Danıştay iptal etti. Bu durumda öğrenci andının tekrar okutulması gerektiği dile getirilirken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) temyiz için sunduğu dilekçe tartışma yarattı. Öğrenci andını okuyan öğrencilerle ilgili “papağan gibi” tanımlaması yapan, andın okutulmasını faşizm uygulamalarına benzeten savunma dilekçesi ortaya çıkınca tartışmalara siyasiler de katıldı. Bu yüzden bakanlıkta 3 hukukçu görevden alındı.

 

LGS HEM SORULARI HEM KURALLARIYLA TARTIŞILDI

Yerel yerleştirme ve sınavla yerleştirme olarak iki aşamalı liselere yerleştirmeye dayanan LGS ise bu yılın en fazla tartışılan konusu oldu. Yaklaşık 1 milyon öğrencinin girdiği Liseye Geçiş Sınavı (LGS) soru tipleriyle öğrencilerin sınavdan ağlayarak çıkmasına neden oldu. 6 dersten yapılan iki oturumlu sınavda tüm soruları doğru yapan yalnızca 18 öğrenci oldu. Özellikle sayısal bölümde değişen soru yapısının verilen 1.5 dakikalık sürede yetişmeyeceği eğitimciler tarafından dile getirildi. MEB, bu gerçeği kabul ederek, sayısal bölümün süresini 26 Kasım’da 20 dakika artırdı, 2019 yılı sınav gününü de 1 Haziran olarak açıkladı.

 

YEREL YERLEŞTİRMENİN TARTIŞMALI KRİTERLERİ

LGS’de sınavla öğrenci alan okulların kontenjanı 127 bin olurken, yarıdan fazlasının meslek ve imam hatip liseleri olması tartışma konusu oldu. Asıl mağduriyet yaratan ise LGS’de sınavsız öğrenci alan yerel yerleştirme olarak nitelendirilen yerleştirmenin kriterleri oldu. Bu kriterler binlerce öğrencinin mağdur olmasına ve istemedikleri liselere yerleşmelerine neden oldu. 9 Temmuz’da Milli Eğitim Bakanlığı’na atanan Ziya Selçuk ilk yerleştirmenin ardından nakiller döneminde bu kuralları değiştirdi. Ama yine de tartışmaları bitmedi. Bu yıl da yerel yerleştirme ile ilgili kurallar değişecek ama henüz bunların neler olacağı belli değil.

 

İLK KEZ YENİ ÜNİVERSİTE SINAVINA GİRDİLER

2.3 milyon öğrenci ilk kez bu yıl yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girdi. Ancak sınava 25 gün kala açıklandığı 12 Ekim 2017 tarihinden itibaren değişikliğe uğrayan YKS ile ilgili yeni bir değişiklik oldu. 0.5 ham puan kuralı olarak bilinen kural değişti. Türkçe ve Matematik testlerinin her birinden yarımşar net çıkaramayan öğrencilerin puanlarının hesaplanmaması kuralı tek test olarak değişti.

İLK KEZ FARKLI SORU TİPLERİ

İki oturumlu sınavın ilk bölümünde ilk kez öğrenciler değişik soru tipleri ile karşılaştı. Öğrencilerin alışık olmadığı bu soru tarzları sınavda sürenin yetmemesine neden oldu.

 

BARAJLAR DÜŞÜRÜLDÜ

YKS sonuçlarının 31 Temmuz’da açıklanmasından sonra tercihler öncesinde YÖK, yeni değişiklik yaptı. 5 programda uygulanan başarı sırası barajları düşürüldü. Bu değişiklikle tıpta 40 bin olan en düşük başarı sırası barajı 50 bine, hukukta 150 bin olan başarı sırası barajı 190 bine, mühendislikte 240 olan başarı sırası barajı 300 bine, mimarlıkta 200 bin olan baraj 250 bine indi. Öğretmenlik programlarında PDR dahil 240 bin olan baraj da 300 bine düşürüldü.

0.5 HAM PUAN TARTIŞILDI

YKS’de ilk kez uygulanan 0.5 ham puan kuralı önlisans mezunlarının diplomalarını lisans programlarına tamamlamak için girdikleri Dikey Geçiş Sınavı’nda (DGS) uygulandı. YÖK önce bu kuralın değişebileceğini belirtirken, daha sonra vazgeçti. Sayısal ve sözel testlerden 0.5 ham puan çıkaramayanların puanı hesaplanmadı. Yaklaşık 94 bin adayın puanı bu yüzden hesaplanmadı.

PEDAGOJİK FORMASYON KALKACAK AÇIKLAMASI

Öğretmene performans uygulamasına Bakan Selçuk son verileceğini açıkladı ve aynı zamanda pedagojik formasyonun da kalkacağı duyuruldu. Ağustos ayında açıklanan 2023 Eğitim Vizyonu belgesi eğitimde hangi değişikliklerin yapılacağını gösterdi.

100 TEMEL ESER UYGULAMASI KALDIRILDI

Yılın son değişikliklerinden biri de 100 Temel Eser uygulamasının kaldırılması oldu. İlk ve ortaöğretim öğrencilerine okuma alışkanlığı sağlamak için 13 yıldır süren 100 Temel Eser uygulamasına son verildi

 

 

 

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d