2019 YKS tercihleri: Listenizi nasıl oluşturacaksınız?

0

2019 YKS tercihleri: Listenizi nasıl oluşturacaksınız? Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarınızla tercihlerinizi 23-29 Temmuz tarihleri arasında yapacaksınız. Tercihlerinizi yaparken puanınızı değil, başarı sıranızı kullanacaksınız. 24 tercih hakkınız var ama tümünü kullanmak zorunda değilsiniz. Tercihlerde istek sıranızı gözetmeniz gerekiyor.

Tercihlerinizde dikkate alacağınız kaynak ise ÖSYM’nin yayımladığı YKS Yükseköğretim ve Programları Kılavuzu olacak.

2019 YKS TERCİHLERİ: LİSTENİZİ NASIL OLUŞTURACAKSINIZ?

 

Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt 2019 YKS tercihleri konusunda adaylara tercih listelerini hazırlarken şu önerilerde ve uyarılarda bulundu:

SAY PUAN TÜRÜ İLE TERCİH YAPACAKLAR

Sayısal puan türünde çok fazla sürpriz olmayacak. Bunda en büyük etken 2018’de sınav sistemi değişikliği ile oluşan (Sayısalda 4 puan türünün 1’e düşmesi gibi) belirsizliğin ortadan kalkmasını gösterebiliriz.

SAY tercihi yapacakları tercihlerine yüzde 50 üstten başlayıp, yüzde 100 alta inmesi yeterli olacak. Örneğin 50 bininci bir aday 25 binden tercihlerini oluşturmaya başlayıp 100 bine kadar indiğinde açıkta kalma riskini en aza indirmiş olacak.

EA VE SÖZEL TERCİHİ YAPACAKLAR

Eşit Ağırlık ve Sözel puan türüne göre yapılacak tercihlerde sayısal kadar iyimser olunmamalı. Çünkü bu puan türlerinde çok fazla sürprizler olabiliyor. Sayısal alan öğrencilerinin bir kısmı Eşit Ağırlıklı puan türü ile öğrenci alan Hukuk, Psikoloji, PDR, İşletme ve İktisat gibi bölümleri tercih edebiliyor.

Eşit Ağırlıklı öğrenciler de Sözel puan türü ile öğrenci alan Reklamcılık, İletişim gibi bölümleri tercihlerinde bulundurabiliyor.

Yapılması gereken EA ve Sözel puan türünde çok üstten ve çok alttan tercih listesi oluşturmak. Örneğin 100 bininci bir aday 20-30 binlerden listesini oluşturmaya başlamalı. Bu aday yazabildiği yere kadar inerek, tercihlerini yapabilmeli.  200 binlerin altına inebilmeli. Bu adaylar 250 bin 300 bine kadar tercih yapabilirlerse sorun yaşamayacaklardır.

Ancak Eşit Ağırlıkçıların başarı sıralarının geçen yıla göre Sayısalcılara nazaran daha da geride olması, Sözel puan türü ile öğrenci alan pek çok programın Eşit Ağırlıkçı öğrenciler tarafından doldurulacağını şimdiden söyleyebiliriz.

SAYISALCILAR DA BU BÖLÜMLERİ SEÇECEK

Yeni Eşit Ağırlıklı puan türüyle öğrenci alan Hukuk, Psikoloji gibi çok talep gören programların da Sayısalcı öğrenciler tarafından talep edileceği yorumunu yapabiliriz. Geçen yıl İstanbul’daki bir vakıf üniversitesinin Hukuk kontenjanlarının yüzde 78’ine Sayısal öğrenciler yerleşmiş. Demek ki bu yıl daha fazla talep olacaktır.

EA ÖĞRENCİLERİ BARAJA TAKILINCA

Diğer farklı bir durum da Eşit Ağırlıklı öğrencilerin Öğretmenlik ve PDR tercih edebilmek için 300 bin, Hukuk tercihinde bulunabilmek için 190.000 olan başarı sırası barajına takılacağı yorumu yapılabilir.

Üst sıralarda geçen yıla çok daha fazla Sayısalcı var ve Eşit Ağırlıkçılar baraj problemi yaşayacağı için daha fazla Sözel puan türüyle alan bölümleri tercih edecekler.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d