Açık uçlu sorular için tek kelimelik cevap

0

Açık uçlu sorular için tek kelimelik cevap olacak. Bu yıl üniversite sınavına girecek adayları endişelendiren açık uçlu sorular nasıl olacak? Lisans Yerleştirme Sınavları’nda (LYS) yer alacak açık uçlu soru nedir, cevapları nasıl verilecek?

İşte açık uçlu sorular ile ilgili ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir’in açıklamaları.

AÇIK UÇLU SORULAR: Kamuoyunda çoktan seçmeli sorulara çocukların mahkum olduğu, başka soruların da sorulmasının iyi olduğuna ilişkin beklenti vardı. Bu beklentiyi karşılamak için “ok az sayıda soru ile sisteme kısa cevaplı soruları tanıtacağız. Kısa cevaplı soruların genel adı ‘açık uçlu soru’. Bu tür soruların “cevap alanı sınırlanmamış”, “cevap alanı sınırlanmış” ve “kısa cevaplı” olmak üzere çeşitli türleri var.

AÇIK UÇLU SORULAR KISA CEVAPLI OLACAK: LYS’de “kısa cevaplı” sorular sorulacak. Her oturumda 3 soru olmak üzere 15 tane soru olacak.

HANGİSİ YERİNE NEDİR DENİLECEK: Adaylara ‘Sorunun cevabı aşağıdaki şıklardan hangisidir?’ yerine ‘nedir’ diye soru sorulacak. Bildiği cevabı rakamsa rakam olarak belirlediğimiz yere yazıp kodlayacak. Şu anda bir kelimelik cevaplar öngörüyoruz.

EL YAZISI OKUNMAZSA: El yazısının okunamayacağına ilişkin adaylarda kaygı vardı. Bu kaygıları gidermek için nasıl isimlerini kodluyorlarsa, onun gibi bir kodlama yapmalarını isteyeceğiz. Böylelikle hem yeni soruları tanıtmış olacağız hem de ‘Acaba yanlış okunabilir mi’ gibi kaygıları ortadan kaldıracağız.

BU SORULARA ÖZEL HESAPLAMA: Açık uçlu sorularda yanlış doğruyu götürmeyecek.

ADAYIN EZBERİ DEĞİL: Açık uçlu sorular çoktan seçmeli sorulara göre ölçmeyi daha da kolaylaştırıyor. Adayların ezbere değil de sorunun çözümüne, sonucu bulmaya yönelmesini sağlıyor.

CEVAP ŞIKLARI YOK: Adaylar seçeneklerden birinde bir hatırlatma olmadan açık uçlu soruya cevap verecek. Şimdilik kısa, sade, çok karışık olmayan cevapları bulunan sorularla başlamak istiyoruz.

EĞİTİM SİSTEMİ İÇİN DE YARARLI: Kısa cevaplı sorularda amaç, kişinin verilenler içerisinden bir cevap bulması değil, bizatihi cevabı kendisinin çıkarma kabiliyetinin geliştirilmesi. Bu, tüm eğitim sistemimiz için de yararlıdır.

YGS’DE DEĞİŞİKLİK YOK: Demir, YGS içeriğinin geçen yıllar ile aynı olduğunu ifade etti.

GEOMETRİ TESTİ MATEMATİK TESTİ’NDE: Geometri dersi liselerde, matematiğin içinde yer alıyor, geometri adında ayrı bir ders yok. Geometri dersi lisede okutulduğu ağırlıkta matematik testinin içinde yer alacak. Bu konuyla ilgili YÖK’ün verdiği karar şöyle, soru sayısı aynı olacak, sadece geometrinin de içinde olduğu sorular matematik testi olarak adaylara verilecek. İçerikte bir değişiklik yok. Sadece isimlendirmede bir değişiklik var.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d