Devralınan kurumlar ‘okul’ olarak kalacak

0

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin, devralınan kurumların bakanlık bünyesinde okul olarak hizmet vereceklerini söyledi.  Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin katıldığı bir TV programında OHAL kapsamında devralınan kurumlar ve açığa alınan öğretmenlerle ilgili soruları yanıtladı.

İşte Tekin’in açıklamaları:

AÇIĞA ALINAN ÖĞRETMENLER: FETÖ ile bağlantılı oldukları gerekçesi bu süreçte soruşturma ile açığa aldığımız öğretmenlerden bir kısmını KHK ekine göre ihraç edeceğiz. Ama ondan sonra haklarında herhangi bir problem bulunmayan fakat tedbir amaçlı soruşturma sebebiyle açığa alınan öğretmenler de görevlerine iade edilecekler.

KAYYUM ÖLÇÜ OLACAK: Kasım 2015’ten itibaren birçok özel okul kayyuma devredi. Ancak buradaki öğretmenlerin durumu hakkında bir ayrım yapmak lazım. Kayyum atanmadan önce okulla sözleşme yapan öğretmenlerin lisansı iptal edildi. Ancak bazı öğretmenler okula kayyum atamasından sonra, bunu bilerek ve buranın devlet yönetiminde olduğunu düşünerek sözleşmelerini yaptı. Kayyumdan sonra göreve başlayan arkadaşlara herhangi bir tedbir uygulanmadı. FETÖ ile ilişkisi olmadığı tespit edilen öğretmenlerin lisansı da geri iade edilebilir.

BAKANLIK 1017 KURUMU DEVRALDI: 15 Temmuz’dan sonra OHAL kapsamında FETÖ ile bağlantılı olduğu gerekçesi ile bakanlık tarafından devralınan kurum sayısı 1017 oldu. Devralınan kurumlar MEB bünyesinde okul olarak hizmet verecek.

DEVRALINAN OKULLARA ŞEHİT İSMİ: Devralınan kurumlar 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olan vatandaşlarımızın isimlerini verdik. Hepsi bir şehidimizin adıyla anılacak. Çocuklarımız 15 Temmuz’u sürekli hatırlayacaklar. Sayın Bakanımızın talimatıyla okullarda bu şehitlerimizin hayat hikayesinin anlatıldığı bölümler oluşturuyoruz. 19 Eylül itibarıyla bu okullar kamu okulu olarak hizmet etmeye devam edecek.

ÖDENEN ÜCRETLER NE OLACAK? Kapatılan okullara ücretlerini ödeyen veliler ile ilgili Maliye Bakanlığı çalışmalarını yürütüyor. Bu okullar ticari şirketti. Bu nedenle bu konu MEB’in alanı değil. Ticari şirketlere yapılan ödemelerin tasarrufu Maliye Bakanlığı’nın alanına giriyor.

40 BİNE YAKIN ÖĞRETMEN GÖREVLENDİRİLECEK: Bakanlığın devraldığı kurumlarda 40 bine yakın norm fazlası öğretmen görevlendirilecek. İhraç kararlarını bekliyoruz. Boşalan kadrolar tanımlanacak. Ardından bu devraldığımız okullar dahil olmak üzere bütün okullarımızda norm fazlası öğretmenlerimizin ihtiyaç duyulan okullara isteklerine göre çalışmaya başlayacakları bir takvim başlatacağız.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLER DOĞU’YA: Sözleşmeli öğretmenlerin kadrolu öğretmenler ile arasında çalışma yerleri açısında hiçbir fark yok. Bu öğretmenler Türkiye’nin her yerinde görev alabilirler. Reel olarak en fazla öğretmen talebi Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde var. Bu yıl sözleşmeli 15 bin öğretmenin atanacağı bölgeler de öğretmen ihtiyaçlarına göre ağırlıklı olarak bu bölgelerimiz olacak. Bakanlar Kurulu’nun bize ekstra bir tahsisi olur mu bilemiyoruz. Bu öğretmenlerimiz alınırken öncelikle bir mülakattan geçiyor. Öğretmenlerin mülakatında siyasi ve ideolojik bir yaklaşım kesinlikle olmayacak. Bizim amacımız daha en baştan çürük elmaları ayırmak. Burada objektif ölçülerin dışına çıkmadan öğretmenlerimizi istihdam edeceğiz.

MÜLAKAT BÜTÜN KARİYER MESLEK SINAVLARINDA UYGULANIYOR: Bütün kariyer meslek sınavlarında mülakat uygulanıyor. Öğretmenlerimizin öğretmenliğin kariyer mesleği olarak tanımlanması ile ilgili talepleri var. Öğretmenliğin kariyer mesleği olarak tanımlanabilmesinin öncelikli koşullarından birisi diğer kariyer meslek örneklerinde olduğu gibi seçim sürecindeki kriterlerin artırılması. Mülakat bu çerçevede değerlendirilmeli. Başlattığımız mülakat uygulaması ile öğretmenlik mesleğinin namusunu, onurunu kirleten çürük elmaların ayıklanacağı bir mekanizma kuruyoruz.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d