En az 100 bin dersliğe ihtiyaç var

0

En az 100 bin dersliğe ihtiyaç var. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa milletvekili Lale Karabıyık tekli eğitime geçmek için en az 100 bin dersliğe ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Karabıyık, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında tam gün eğitime geçmek için gereken derslik sayını da açıkladı.

En az 100 bin derslik yapılması gerektiğine değinen Karabıylık eğitim sisteminde yaşananlarla ilgili şu açıklamaları yaptı:

GÜZEL NİYETLER AMA: Orta Vadeli Program henüz yayınlanmadı ama Sayın Başbakan eğitim ile ilgili olumlu gelişmelerin olacağına dair bir iki konu üzerinde durdu. Bunlar tabi güzel niyetler ama sadece niyet yeterli değil, doğru politikalarla, doğru yöntemlerle, bu niyetleri gerçekleştirmek doğru olan. Aynı zamanda, hem geçmişten bugüne hangi sorunları taşıdığımızı, hangi sorunların daha da arttığını ve hangi sorunların çözümsüz kaldığını iyi okumak gerek. Hem de eğitim üzerinde yapılmış ve yapılmaya devam edilen tahribatlardan ders çıkarmak gerek.

UZUN VADELİ EĞİTİM PROGRAMI YOK: 2002 yılından bu yana iktidarda olan AKP’nin temel sorunu uzun vadeli bir eğitim planlamasının olmayışıdır. Genellikle anlık reform diye başlatılan ama alt yapısı olmayan projeler ya da ideolojik dayatmalarla yapılan düzenlemeler eğitim sistemini daha kaotik bir yapıya sürüklemiştir. Eğitim bir yapboz tahtası değildir. Eğitimin sorunlarını ve doğru şekillendirilmeye çalışılmasının önemini hatırlatmak istiyorum”.

ZORUNLU AMA YÜZDE 14’Ü OKULA GİTMİYOR: 6-18 yaş zorunlu eğitim çağ nüfusunun yüzde 14’ü okula gitmiyor. Bu oranın 958 bin 815’ini kız öğrenciler oluşturuyor. İlkokulların yüzde 31 birleştirilmiş sınıflı ilkokuldur. Dolayısıyla bu rakam bile eğitim altyapı yatırımlarına olan ihtiyacı göstermektedir. Üniversite öğrencilerinin sadece yüzde 14’üne yurt hizmeti verilebilmektedir. Bu sorunların kısa sürede çözüme ulaştırılması gerekir.

CEMAATLER ŞEKİLLENDİRİYOR: 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Fetullahçı Terör Örgütü’nden temizlenme çalışmalarının sürdüğünü unutmamak gerek. Ancak yeni kadroları ve politikaları başka yandaş sendika ve farklı cemaatlerin şekillendirildiğine dair kamuoyunda şüpheler vardır.

PROJE OKULLARDA ZORUNLU TAYİNLER: Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge doğrultusunda Proje Okullarında 8 yılını dolduran öğretmenler zorunlu olarak tayin isteyecek. Okullar açıldıktan sonra yapılan bu uygulama ülkenin gözde eğitim kurumlarının içinin boşaltılmasına ve niteliklerinin düşürülmesine neden olacak. Ayrıca bu düzenlemenin okullarda bulunan olumlu iklime büyük zarar vereceği bir gerçektir.

100 BİN DERSLİK GEREKİYOR: Sayın Başbakan, tam gün okul niyetiniz tabi oldukça güzel. Böylece çocuklara hem daha iyi eğitim verilebilir, hem daha uzun süre okulda geçiren çocuğun sokaklardaki tehlikelerden korunması sağlanır, hem veliler açısından yararlı olur. Zaten OECD ülkeleri içinde tam gün eğitim vermeyen tek ülke Türkiye. Ancak, eğitime ayrılan bütçe içinde alt yapı yatırımları o kadar yetersiz ki, okulların tam gün sistemine geçmesi için en az 100 bin dersliğe ihtiyaç var. Ayrıca mevcut birleştirilmiş sınıfları da unutmamak gerekir. Okullar tam gün olunca öğle yemeği verilmesi gerektiğini ve yemekhaneler oluşturmak ihtiyacını da göz ardı etmemeliyiz. Tabi taşımalı eğitimdeki sorunları da unutmayalım. Ayrıca, tam gün sistemine geçildiğinde sınıflardaki öğrenci sayısı da artmamalı ve en az 100 bin derslik yapılmalı.

HANGİ TEDBİRLER ACİLEN ALINMALI?
Karabıyık’a göre eğitimde acilen alınması gereken tedbirlerden bazıları ise şöyle:
– Mevcut durumda yükseköğretim öğrencilerinin sadece yüzde14’üne, zorunlu eğitim kapsamındaki öğrencilerin ise yüzde 1’ine yurt imkanı sağlanabilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı öğrencilerin vakıf, cemaat ve derneklerin yurtlarına gitmemesi için bir an önce yurt projesi başlatmalıdır. TOKİ acilen harekete geçirilmelidir.
– Yeni öğretim yılında değişeceği ilan edilen müfredatlar, ders dağılımları ve hangi dersin hangi branş tarafından okutulacağı konularındaki belirsizlik acilen giderilmelidir. Müfredat çağdaş, bilimsel esaslara göre yeniden düzenlenmelidir. Okul kitaplarında çok büyük sorunlar vardır. İçerikleri gözden geçirilmelidir.
– Milli Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı yöneticilerinin tamamı incelenerek liyakat esasına göre yeni atamalar yapılmalıdır. Sözlü sınavla atama uygulamasına son verilmelidir.
– 15 Temmuz süreci sonrası Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenleri sözleşmeli olarak istihdam etmeye başlamıştır. Bu kapsamda 15 bin öğretmen alımına başlanmış ve bundan sonra alınacak öğretmenlerin tamamının sözleşmeli olarak alınacağını açıklamıştır. Milli Eğitim Bakanlığının sözleşmeli öğretmen alımından vazgeçmesi için gerekli tedbirler alınmalıdır.
– Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde özel öğretim kurumlarında görev yapan 21 bin öğretmenin lisansı iptal edilmiştir. Bunun yanı sıra 60 bin 448 MEB öğretmeni açığa alınmış ya da görevden el çektirilmiştir. Bu görevden almalar nedeniyle binlerce öğrenci öğretmensiz kalacaktır. Öğretmenlere yönelik başlatılan soruşturmalar hızlı bir şekilde tamamlanarak terör örgütleri ile ilişkisi olmayanların göreve iadeleri sağlanmalıdır.
– 2013 yılında Türk Ceza Kanununun 263.maddesini yürürlükten kaldırarak, Kanuna Aykırı Eğitim Kurumu açan, çalıştıran ve bu merkezlerde çalışanlara verilen 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ortadan kaldırmıştır. Kanuna aykırı Eğitim Kurumu açan, çalıştıran ve bu merkezlerde çalışanlar için tekrar Türk Ceza Kanunu’nda düzenleme yapılmalıdır. Kanuna aykırı açılan okul, yurt ve merkezler bir an önce kapatılmalıdır.
– Kesinlikle, Vakıf, Dernek ve Cemaatlerin eğitim sistemine etkileri ortadan kaldırılmalıdır. Vakıf, dernek ve cemaatlerle yapılan protokoller gözden geçirilmeli ve çağdaş eğitim ilkelerine aykırı uygulama yapanların protokolleri iptal edilmelidir. Tek yetkili Milli Eğitim Bakanlığı olmalıdır.
– 12 yıllık zorunlu eğitim çağında olmasına rağmen okullaşması sağlanamayan yaklaşık 2 milyon 100 bin öğrencinin okullaşması sağlanmalıdır.
– Çocukların gelişiminde ve ilerleyen yıllardaki başarılarında okulöncesi eğitimin rolü çok önemlidir. Bu nedenle Okulöncesi Eğitimin parasız ve zorunlu olması için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d