Öğrencilerin yüzde 50’den fazlası ikili eğitimde

0

Öğrencilerin yüzde 50’dan fazlası ikili eğitimde okuyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önümüzdeki eğitim yılından itibaren hem okul öncesi eğitimi zorunlu hale getirmeyi hem de tam gün eğitime geçmeyi planlıyor. Ancak MEB verilerine göre öğrencilerin yüzde 50’den fazlası ikili eğitimde okuyor.

Bakanlar Kurulu’nun, 30 Ekim Pazar günü Resmi Gazete’de yayımlanan “2017 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Kararı Eki” okullarda öğrencilerin ne kadarının tam gün ve ikili eğitimde okuduklarını da gösteriyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2017 programı içinde ikili eğitimden tam gün eğitime geçilmesinin planlandığı yer alıyor. Tam gün eğitim için çalışmalar sürdürülürken, her eğitim kademesinde bunun gerçekleşmesi için de fiziki altyapı özellikleri inceleniyor. Tam gün eğitim için tüm eğitim kademelerinde ikili eğitim sona erdirilecek.

TAM GÜN EĞİTİM VEREN OKULLARIN ORANI NEDİR?
Bu çalışmala göre 2015-2016 öğretim dönemi itibarıyla tam gün eğitimde okuyan ilkokul öğrencilerinin oranı yüzde 49 olarak belirlendi. Bu durumda da öğrencilerin yüzde 50’dan fazlası sabahcı ve öğlenci olmak üzere ikili eğitimde okuyor. Bu oran ortaokul öğrencileri arasında ise yüzde 59.

EN FAZLA İKİLİ EĞİTİMDE OKUYAN ÖĞRENCİLERİN OLDUĞU İL
Verilere göre en fazla ikili eğitimde okuyan öğrencilerin olduğu il Gaziantep. Bu ilde ilköğretimde ikili eğitim oranı yüzde 65.4. Birleştirilmiş sınıf uygulaması ise sadece ilkokullarda uygulanıyor. Birleştirilmiş sınıflarda öğrenim gören öğrencilerin oranı ülke genelinde yüzde 2.9.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM DE ZORUNLU OLACAK
MEB, gelecek yıl tam gün eğitime geçmeyi planlarken, aynı zamanda okul öncesi eğitimi de zorunlu kılmayı istiyor. Okul öncesi eğitimin öneminin ailelere anlatılması için kampanyalar düzenlenmesi planlanıyor. Çocuklarını okul öncesi eğitime gönderen aileler de teşvik edilecek. İlköğretim ve liselere gönderilen öğrencilere verilen öğrenci başına destek uygulamasına okul öncesi öğrencilerin de alınması planlanıyor. 2015-2016 yılı verilerine göre, okullaşma oranı 4-5 yaş grubunda yüzde 49.3.

OKULLAŞMANIN ÖNÜNDE ENGELLER VAR
Okullaşmanın önündeki engeller olarak da ilköğretime geç kayıtlar, okula devamsızlık oranlarının yüksekliği, eğitimini bitirmeden ayrılanlar ile başta kızlar olmak üzere kırsal kesimdeki çocukların eğitime erişimindeki sorunlar olarak sıralanıyor. 2015-2016 öğretim döneminde ülke genelinde ilköğretimdeki öğrencilerin yüzde 2.1’i sınıf tekrarı yapıyor.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d