Özel üniversiteler mi gelecek?

0

Özel üniversiteler mi gelecek? YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Türk yükseköğretim sistemine özel üniversitelerin de girmesi gerektiğini söyledi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Saraç, Türk yükseköğretim sistemi için vakıf üniversitelerinin çok önemli olduğunu söyledi. Saraç, bu alanda Türkiye’nin medarıiftiharı olan vakıf yükseköğretim kurumları bulunduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Bazı vakıf yükseköğretim kurumlarının ticarethaneye dönüştüğü” yönündeki sözlerini hatırlatan Saraç, bu uyarıdan sonra  üniversitelerin toplumun beklentisi yönünde gerekli düzenleme yapmaları gerektiğini belirtti.

ÖZEL ÜNİVERSİTELER Mİ GELECEK?

Aynı zamanda Türk yükseköğretim sisteminde özel üniversiteler konusunun da tartışılması gerektiğine değinen Saraç şöyle konuştu:

Yükseköğretim sistemine özel üniversitenin getirilmesi lazım. Şahsi kanaatim, özel üniversite kavramını Türkiye’nin tartışmasıdır. Bu bir anayasa değişikliği gerektirir. Türkiye’nin artık özel üniversiteyi tartışması gerektiğini düşünüyoruz. Özel üniversiteden elde edilecek verginin de yüksek tahsilinde maddi açıdan zor durumda olan çocuklara harcanması gerekir. ‘Yükseköğretim özelleştiriliyor.’ söyleminden uzak kalmak için özel üniversiteden elde edilen bu gelirin bu çocuklara harcanması lazım. Biz yükseköğretimin özelleştirilmesinden yana değiliz. Eğitimde esas yolun kamusal eğitim olarak kalması lazım. Bu özel üniversitelerde 70’li yılların tecrübesinden hareket ederek güvence fonlarının oluşturularak mali bakımdan Maliye tarafından, akademik olarak da YÖK tarafından denetlenmesi gerekir.”

Özel üniversitelerin kurulabilmesine yönelik yasal düzenleme konusunda siyasilerle görüşmelerinin olup olmadığının sorulması üzerine Saraç, kendisinin hiçbir zaman hayallerden söz etmediğini söyledi. 

YURTDIŞINDAKİ ÜNİVERSİTELER KAMPUS AÇABİLİR Mİ?

Saraç, yurtdışındaki üniversitelerin Türkiye’de kampus açmasına ilişkin bir soru üzerine, bunun anayasa değişikliği gerektirdiğine işaret ederek şunları kaydetti:

 “Yasaklarla değil, kontrol edilebilir ve şeffaf süreçlerle bunları yönetmek lazım. Yurtdışından üniversitenin Türkiye’de kampusu madem yasak getirilirse dolanılarak yapılabiliyorsa, o zaman ‘Times ya da QS’de ilk 100 veya ilk 200’deki üniversiteler burada kampus kurabilir’ denilebilirse sistem arka kapıdan dolanılarak delinmemiş olur.” 

 

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d