Rehber öğretmenler için MEB ne düşünüyor?

0

Rehber öğretmenler için MEB ne düşünüyor? Okullarda yaşanan istismarları ortaya çıkaran rehber öğretmenler Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) hazırladığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri taslak yönetmeliğine isyan etti. Bu yönetmeliğe göre öğrenci ile aralarında ast-üst ilişkisi kurulduğunu söyleyen rehber öğretmenler nöbet gibi ek görevler de verilmesine karşı çıkıyor. Yeni yönetmelik ile öğrencilerin kendilerine güvenlerinin kalmayacağını ve ilişkilerinin bozulacağını anlatan rehber öğretmenler bu taslağın durdurulmasını talep ediyor.

Rehber öğretmenler için destek ise Eğitim İş Sendikası’ndan geldi. “MEB yeni düzeni kurmaya rehber öğretmenlik ile mi başlıyor?” başlığı ile açıklama yapan Eğitim İş taslakla rehber öğretmenlik görevine alan mezunu olmayan kişilerin de atanabileceğini söylüyor.

REHBER ÖĞRETMENLER SORUNLARI ÖNLÜYOR

Eğitim İş açıklamasında şunlara yer verdi: Rehberlik ve Psikolojik Danışma servisleri okullarda sorun oluşmasını engelleyen, bu nedenle önleyici tedbirler alan, sorun yaşandığında ise en az hasarla sürecin tamamlanmasını sağlayan birimlerdir. Eğitim sisteminin özel ve ana hizmet birimidir. Bu açıdan değerlendirildiğinde okulların Rehberlik ve Psikolojik Danışma servislerinin kadrosu, alan mezunlarından oluşturulması gerekmektedir.

REHBER ÖĞRETMENLER YERİNE UZMAN OLMAYANLAR ATANACAK

 Hazırlanan taslak yönetmeliğin yürürlüğe girmesi halinde; Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerine alanında uzman olmayan kişilerin atanmasının önü açılacaktır. Bu durum nitelik kaybına uğratacak.  

OTORİTE OLARAK ÖĞRENCİLERLE İLİŞKİLERİ BOZULACAK

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri mesleğinin genel disiplininin değiştirilmesi, ayrıca mesleğin asıl amacı ve içeriği ile bağdaşmayan otorite figürü verilmesi, mesleği sıradanlaştıracak ve amacı dışında uygulamalara yönlendirecektir. Öğretmen ve öğrenciyi karşı karşıya getirecektir.

NÖBET İLE ZORLA ÇALIŞTIRILMA GELİYOR

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri biriminde çalışan eğitimcilerin çalışma şartları ve özlük hakları korunmalı ve yasal düzenlemelere aykırılık teşkil etmemesi temel şart olmalıdır. Bu Anayasa’nın 18. Maddesine de  Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “Kölelik ve zorla çalıştırma yasağı” başlıklı 4. Maddesine de aykırıdır.

REHBER ÖĞRETMENLİK SADECE YÖNLENDİRME DEĞİLDİR

Ülke genelinde son yıllarda yaşanan istismar vakaları Rehberlik ve Psikolojik Danışma birimleri tarafından ortaya çıkarılmış ve önleyici tedbirler alınmıştır. Psikolojik Danışma Hizmetlerinin evrensel düzeyde belli ilkeleri (gizlilik vb.) vardır. Bu hizmetlerin sadece yönlendirme ile sınırlandırılması doğru değildir. Rehberlik ve Psikolojik Danışma, öğretmenlik dışında alan uzmanlığı gerektirmektedir. Rehber öğretmenlere otorite rolü verilmesi güvenilirliğini zedeleyecektir.

YÖNETMELİK İÇİN DAVA AÇILACAK

Milli Eğitim Bakanlığı düzenlemeyi yürürlüğe koymamalıdır. Eğitim-İş olarak düzenlemenin yürürlüğe girmemesi için Bakanlık nezdinde her türlü girişimde bulunacağız, dayatmacı yaklaşım devam ettiği taktirde sendikal ve hukuki mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d