Vakıf üniversiteleri rektörleri YÖK’te

0

Vakıf üniversiteleri rektörleri YÖK’te. Vakıf yükseköğretim kurumları YÖK’te toplandı. İlk kez YÖK vakıf üniversiteleri kurumları çalıştayı düzenledi. Vakıf Yükseköğretim Kurumları Çalıştayı’na vakıf üniversiteleri rektörleri ile vakıf meslek yüksekokulları müdürleri katılıyor. Çalıştayda vakıf yükseköğretim kurumlarının mevcut durumu ile bu kurumların denetleme süreçlerine ilişkin faaliyetler ele alınacak. Vakıf üniversiteleri rektörleri ile müdürlerinin katıldığı çalıştayda yapılan iki panelden biri “Mevcut durum ve denetleme süreci” diğeri de “Geleceğe bakış” olacak.

VAKIF ÜNİVERSİTELERİ REKTÖRLERİ KATILDI

Çalıştayın açılışında konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç,  vakıf yükseköğretim kurumlarının yükseköğretim alanında önemli yer tuttuğunu belirtti. Vakıf üniversitelerinin dağılımında bir sorun bulunduğunu anlatan Saraç’ın konuşması şöyle:  

VAKIF ÜNİVERSİTELERİ KONTENJANI: Bugün için sayıları 180’i geçen yükseköğretim kurumlarımızda 7 milyon 300 bin öğrenci eğitim almaktadır. Bu rakamla Avrupa yükseköğretim alanında sayısal olarak 2. büyük ülkeyiz. Vakıf yükseköğretim kurumlarımız yükseköğretim alanımızda önemli bir yer tutmaktadır. Toplam kontenjanlarımızın yüzde 19.67‘si vakıf üniversiteleri önlisans programlarına yüzde 17.86’sı lisans programlarına ayrılmıştır.

VAKIF ÜNİVERSİTELERİ DAĞILIMINDA SORUN VAR: Bugün eğitim öğretime yeni başlayan ve devam etmekte olan 69, henüz eğitim öğretime başlamamış 2 olmak üzere toplamda 71 vakıf yükseköğretim kurumumuz mevcut. Bunlardan 46 tanesi İstanbul’da, 10 tanesi Ankara’da ve 3 tanesi Antalya’da yer almaktadır. İzmir, Gaziantep Konya ve Mersin’de ikişer adet; Nevşehir, Trabzon, Kayseri ve Bursa’da ise birer adet vakıf yükseköğretim kurumu bulunmaktadır. Bunun doğal bir dağılım olmadığının farkındayız. Yakın zamanda vakıf yükseköğretim bölgeleri tanımlayarak kuruluş aşamasında farklı standartları içeren bir uygulamaya gittik.

VAKIF YÜKSEKÖĞRETİM BÖLGELERİ: Şu an için A grubu vakıf yükseköğretim bölgesinde sadece İstanbul var. B grubunda büyükşehirlerimiz, C grubunda ise diğer şehirlerimiz yer alıyor.

BÖLGELERE GÖRE YENİLİK GETİRECEĞİZ: Gerek kuruluş aşamaları gerekse eğitim-öğretim süreçlerinin bölgelere göre farklılık arz ettiği bir gerçek. Bu Vakıf yükseköğretim bölgelerinde şimdilik sadece kuruluş aşaması ile ilgili yapılandırma var ancak ilerde farklı başlıklarda vakıf yükseköğretim bölgelerine farklı uygulamalar, yenilikler getirmeyi de amaçlıyoruz.

FARKLI SORUNLARI VAR: Vakıf yükseköğretim kurumlarımızın devlet üniversitelerimizden farklı sorunları ve ihtiyaçları olduğunun farkındayız. Yapacağımız çalışmalarda ve ileriye dönük planlamalarda sizin görüş ve önerilerinizi de göz önünde bulundurarak ilerlemek istiyoruz. Fakat bu konuda da kalite kavramını her aşamada önümüze koymak zorundayız. Kalite, Yükseköğretim Kurulu’nun son iki yıldır yaptığı çalışmalarda ana eksende yürüyor. Vakıf yükseköğretim kurumlarımızın da eğitim-öğretim süreçlerinde kalite odaklı davranmasını bekliyoruz ve istiyoruz.

SIRADA MÜTEVELLİ HEYET BAŞKANLARI VAR: Bugün yapacağımız çalıştayda hem sizin hem bizim gözümüzden mevcut durum ve denetleme süreçlerini hem de ileriye dönük yapılabilecekleri dinleyeceğiz, tartışacağız. Daha sonra ayrı bir toplantı ile de mütevelli heyet başkanları ile bir araya geleceğiz. 

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d