Yerel yerleştirme tercihleri nasıl yapılacak?

0

Yerel yerleştirme tercihleri nasıl yapılacak? Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’na göre 2019 LGS tercihleri hem sınavla hem de sınavsız yerleştirmeler için 1-12 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Sonuçlar ise 22 Temmuz’da açıklanacak.

2019 Liseye Geçiş Sistemi’ne (LGS) göre 3 farklı tercih yapılacak. Bunlardan biri sınavla öğrenci alan, diğeri yerel yerleştirmeyle öğrenci alan, diğeri de pansiyonlu okullar. Her birinden 5’er okul tercih hakkı var.

YEREL YERLEŞTİRME TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?

Yerel yerleştirme tercihi tüm öğrenciler için zorunlu. Yerel yerleştirme için en fazla 5 okul seçebilirsiniz. Tercihlerinizin tümünü doldurmak zorunda değilsiniz. Yerel yerleştirme tercihlerinde 3 farklı renkte okul olacak.

Yerel yerleştirme tercih ekranında okullar; Yeşil renk, “Kayıt Alanında” öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu Kayıt Alanında yer alan okulları belirtecek.

Mavi renk, “Komşu Kayıt Alanında” öğrenci için ikamet adresine göre Komşu Kayıt Alanında yer alan okulları gösterecek.

Kırmızı renk, “Diğer” ise öğrenci için ikamet adresine göre bulunduğu Kayıt Alanında ve Komşu Kayıt Alanında olmayan il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarında bulunan okulları belirtecek.

AYNI OKUL TÜRÜNDEN YALNIZCA 3 OKUL

Yerel yerleştirmede 3 okul türü seçilecek.

Anadolu Lisesi

Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi

Anadolu İmam Hatip Lisesi.

Velilerin 5 tercih hakkı var. Ama bu 5 tercihin 3’nü kendi kayıt bölgesinden seçmek zorunda. Ayrı şekilde 5 tercihin de en fazla 3’ü aynı okul türünden olabilir. Yani 5 tercihinizin tümünü Anadolu ya da meslek lisesi seçemezsiniz.

YEREL YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAK?

Peki gelelim yerel yerleştirmenin nasıl yapılacağına: Öğrenciler okullara 3 kritere göre yerleştirilecek. Bunlar:

1-Öğrencilerin ikamet adresleri.

2-Okul başarı puanları üstünlüğü

3-Devam-devamsızlık kriterleri. Özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı. Burada 8’nci sınıf devam durumu dikkate alınacak.

EŞİTLİK OLURSA NE OLACAK?

Eşitlik olması durumunda ise şu kriterlere bakılacak:

-8’inci sınıf yılsonu başarı puanı üstünlüğüne.

-7’nci sınıf yılsonu başarı puanı üstünlüğüne.

-6’ncı sınıf yılsonu başarı puanı üstünlüğüne.

KAYIT ALANINDAN SEÇEN AVANTAJLI

Tercih edilen lise bakımından:

İkamet adresine göre bulunduğu Kayıt Alanından okul tercih etmeleri durumunda, aynı okulu tercih eden Komşu Kayıt Alanındaki öğrenciler ile diğer alandaki öğrencilere göre öncelikli yerleştirilecek. Komşu kayıt alanındaki öğrenci de diğer kayıt alanından tercih yapan öğrenciye göre avantajlı.

Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullardan birine yerleşen öğrenciler pansiyonlu okul tercihi yaptıysa bu dikkate alınmayacak.

NAKİL UYGULAMASINDA TERCİH NASIL OLACAK?

Yerleşen ve yerleşmeyen tüm öğrencilerin katılabileceği nakil uygulaması iki kez yapılacak. Nakil uygulamasına tercihlere katılma hakkı olmayan özel okula kesin kayıt yaptırmış öğrenciler de katılabilecek. Nakil tercihlerinde okulların kontenjanlarının dolu olup olmamasına bakılmayacak. Yani kontenjanı dolu okulu da tercih edebileceksiniz.

NAKİL TERCİHLERİ OKUL MÜDÜRLÜKLERİNDEN YAPILACAK

Nakil tercihleri herhangi bir ortaokul veya imam hatip ortaokulu müdürlüğüne başvurarak yapılabilecek. Tercihlerinizin okul müdürlüğü tarafından onaylanması gerekiyor. Nakiller döneminde ise özel okullar tekrar kayıt almaya başlayacak.

3 TERCİH HAKKI OLACAK

Her nakil döneminde öğrencilerin sınavla, sınavsız yani yerel ve pansiyonlu okullardan 3’er okul tercih edebilecek.

YERLEŞEN ÖĞRENCİYE NAKİLDE OKUL TÜRÜ ZORUNLULUĞU YOK

İlk merkezi yerleştirmede sınavla ya da yerel tercihlerine yerleşen öğrenci için nakil döneminde yerel yerleştirme tercihi yapmak isterlerse kendi kayıt alanından okul ve okul türü kısıtlaması kalkıyor.

TERCİHİNE YERLEŞEMEYENE OKUL TÜRÜ ZORUNLULUĞU VAR

Ancak, tercihlerine yerleşemeyen nakil tercihlerinin 3 okuldan 2’sini kendi kayıt alanından seçmek zorunda. Bu 3 tercihin de en fazla 2’si aynı okul türünden olabilir. Yani okul dayatması burada da sürüyor.

İkinci nakil uygulaması döneminde öğrenciler mesleki eğitim merkezlerini de tercih edebilecek.

YERLEŞEMEYENE ADRES AÇIK LİSE OLACAK

Nakil uygulamasında da yerleşemeyen öğrenciler için adres açık lise olacak. Eylül ayına kadar yerleşemeyen tüm öğrenciler açık liseye otomatik olarak kaydedilecek.

 

 

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d