Gençler neden üniversitelere kayıt yaptırmıyor?

0

Gençler neden üniversitelere kayıt yaptırmıyor? Gençler için ikinci kez üniversite kapısı açacak olan ek yerleştirme için başvurular başladı. Adayların 24 tercih hakkı var. Ancak tümünü doldurmak zorunda değilsiniz. Yerleştiğiniz takdirde kayıt yaptırmayacağınız programları tercih listenize almayın. Aksi halde gelecek yıl sınava girdiğinizde yerleştirme puanınıza katkı sağlayacak Ortaöğretim Başarı Puanınızın (OBP) çarpılacağı katsayı yarıya düşecek. Yani puan kaybedeceksiniz.

GENÇLER NEDEN ÜNİVERSİTELERE KAYIT YAPTIRMIYOR?

Her yıl on binlerce genç yerleştikleri halde yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptırmaktan vazgeçiyor. Bu yıl da tablo değişmedi yine gençler üniversitelere kayıt yaptırmadı. YÖK’ün 2017 ÖSYS verilerine göre kayıt yaptırmayan gençler ile ilgili bilgileri şöyle: 2017-ÖSYS’de kayıt hakkı kazandığı halde devlet üniversitelerinde 43 bin 838, vakıf üniversitelerinde 13 bin 555 ve KKTC üniversitelerinde 1920 olmak üzere toplam 59 bin 313 aday kayıt yaptırmadı.

Bu yüzden de ek yerleştirme dönemi için boş kontenjan sayısı da 273 bini aştı.
Peki gençler neden yerleştikleri halde kayıt yaptırmıyor? Kayıt yaptırmaktan vazgeçmenin ise birçok nedeni bulunuyor. İşte bunlardan bazıları:

* Yerleştikleri bölümleri beğenmiyorlar. Bir yıl sonra sınava girerek, daha iyi puan alabileceklerini ve istedikleri bölüme girebileceklerini düşünüyorlar.

* Adaylar yerleştiğinde kayıt yaptırmayacakları programları tercih listelerini alıyor. Burada genel olarak “Nasılsa yerleşmem” mantığı rol oynuyor ya da çevre baskısı yüzünden istemedikleri bölümleri yazıyorlar. Yerleştiklerinde ise kayıt yaptırmaktan vazgeçiyorlar.

VAKIF-DEVLET FARKINI BİLMİYOR

* Vakıf üniversitelerinin kuruluşu 30 yılı aşmasına rağmen bazı adaylar da veliler de vakıf-devlet üniversiteleri farkını bilmiyor. Vakıf üniversitelerinde öğrenim ücreti olduğunu düşünmüyor. Bazıları da hangi üniversitelerin vakıf hangilerinin devlet olduğunu bilmiyor. Oysa geçmiş yıllarda vakıf üniversiteleri kılavuzda farklı renk ile ifade edildiği için dikkat çekiyordu.

* Özel koşulları okumuyorlar. Oysa bazı programların gerektirdiği sağlık, boy, kilo başta olmak üzere aradıkları özel şartlar oluyor. Adaylar bunu dikkate almadan tercih yapıyor. Oysa bu koşulları sağlayamadıklarında kayıtları yapılmıyor.

* “Nasılsa burs bulurum?” diyerek, ailesinin ekonomik gücü öğrenim ücretini karşılamaya yetmiyor olsa da vakıf üniversitelerinin yüzde 25, yüzde 50 gibi burslu programlarını yazıyor. Oysa burs bulmak sandıkları kadar kolay değil. Vakıf üniversiteleri burslu programlarına zaten merkezi yerleştirme ile öğrenci alıyor. Bunun dışında kalan öğrencilerin öğrenim bursu alabilmeleri için çok başarılı olmaları gerekiyor. Burs bulamadıkları için de kayıt yaptıramıyorlar.

* Çift diploma programı konusunda bilgileri olmuyor. Oysa devlet üniversitesi de olsa bazı çift diploma programlarının ücretli. Bu ücretler 60 bin dolara kadar çıkabiliyor. Yerleştiklerinde bu programların paralı olduklarını anlıyorlar.

* ODTÜ ve İTÜ’nün KKKC’deki kampuslarının da ana kampuslarındaki programlar gibi ücretsiz olduklarını düşünüyorlar. Oysa her iki üniversitenin de Ada’daki kampuslarında öğrenim ücreti var

* Puanlarının düşeceğinin farkında değiller. Bir yükseköğretim programına yerleşmesine rağmen kayıt yaptırmadıkları takdirde birçok aday gelecek yıl sınava girdiklerinde puanlarının düşeceğinin farkında değil. Oysa kayıt yaptırmasalar da ÖSYM’de yerleştikleri görünüyor ve seneye sınava girdiklerinde ise yerleştirme puanının üzerine eklenen ortaöğretim başarı puanının çarpılacağı katsayı yarıya düşüyor. Bu kayıp da 30 ile 15 puan arasında değişiyor.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d